Lymfaterapia

Lymfaterapian tarkoituksena on vähentää turvotusta, ja siihen pyritään johdattamalla ylimääräinen imuneste, eli lymfa, kudoksista imusuoniston kautta kehon nestekiertoon. Kun turvotus laskee, kivut ja paineen tunne lievittyvät, ja samalla hoito saa rentoutumaan.

Imusuoniston tehtävä on poistaa kehosta aineita, joista voisi olla elimistölle haittaa. Imusuonijärjestelmä on osa elimistön puolustusjärjestelmää. Imunestettä jää kudoksiin verenkierrosta, kun veri kiertää elimistössä. Tavallisesti imusuonisto johdattaa imunesteen takaisin sydämeen, mutta kun esimerkiksi jokin sairaus tai vamma häiritsee imusuoniston toimintaa, ylimääräinen imuneste kertyy elimistöön ja aiheuttaa turvotusta. Tätä kutsutaan lymfaturvotukseksi tai lymfedeemaksi.

Mitä lymfaterapia on

Manuaalinen lymfaterapia elvyttää imusuonten toimintaa ja edistää imunesteen virtausta. Useat lymfaterapiaa kokeilevat ihmiset yllättyvät siitä, miten hienovaraisia liikkeet ovat. Koska imusuonet ovat hyvin pieniä, ja niistä suurimmat ovat halkaisijaltaan alle millimetrin kokoisia, manuaalisen lymfaterapian otteet ovat hyvin kevyitä ja rytmisiä, ja ne tukevat imusuonten omaa supistustoimintaa. Otteiden suunta myötäilee imusuonten kulkusuuntaa.

Lymfaterapian rytmisillä pumppaavilla otteilla imunestettä pystytään ohjaamaan imusolmukkeisiin. Ne puolestaan valmistautuvat ottamaan nestettä vastaan. Kun imusuoniston kuljetuskyky kasvaa, kudoksissa ja solujen välitilassa oleva nestekuorma sekä valkuaisaineet pääsevät pois kudoksesta ja turvotukset laskevat.

Milloin lymfaterapiaan Kouvolassa

Lymfedeeman alkuvaiheessa turvonneeseen kohtaan jää painauma, kun sitä painaa sormella. Turvotus saattaa lievittyä levossa. Kun turvotus myöhemmin muuttuu kokoaikaiseksi, iho paksuuntuu ja kovettuu, kun sidekudosta ja rasvaa muodostuu alueelle enemmän. Tässä vaiheessa turvonnut raaja tuntuu usein painavalta.

Yleensä liikunta on paras keino imusuoniston terveyden ylläpitoon, sillä liikkuessa sydän lyö nopeammin, ja siksi myös imunesteet liikkuvat sujuvammin. Erityisesti vesiliikuntaa suositellaan usein lymfaturvotuksen hoitoon. Aina aktiivinen liikkuminen ei kuitenkaan ole mahdollista, ja tällöin lymfaterapiasta voi olla suuri apu.

Lymfaterapia on olennainen osa turvotushoitoa, ja auttaa etenkin turvotuksen pahenemisvaiheessa. Hoidon tukena käytetään myös liikehoitoa sekä kompressiotuotteita, joita ovat esimerkiksi lääkinnällinen kompressiosukka tai -hiha. Kompressiohoidon tarkoituksena on luoda hoidettavalle alueelle ulkoinen paine, jolloin nesteen kertyminen vähenee, ja paikallisten turvotusten imeytymispinta-ala suurenee. Lisäksi paineen avulla laskimot ja imusuonet supistuvat, mikä lisää virtausnopeutta laskimoissa ja imusuonistossa, ja tukosten mahdollisuus pienenee huomattavasti. Kouvolan toimipisteissämme Myllykoskella ja Inkeroisissa teemme tukituotemittauksia, esimerkiksi lääkinnällistä hoitosukkaa tai -hihaa varten.

Lymfaterapiaa käytetään itsenäisenä hoitona tai yhdistettynä muuhun hoitoon, kuten fysioterapiaan. Lymfaterapiaan voit tulla ilman lääkärin lähetettä Kouvolan toimipisteisiin Inkeroisiin ja Myllykoskelle.

Lääkärit voivat suositella lymfaterapiaa turvotusta vähentävänä hoitona ennen leikkausta ja sen jälkeen. Lymfaterapia nopeuttaa leikkauksesta toipumista, kun turvotusta saadaan ohjattua pois leikkausalueelta. Lisäksi siitä voi olla hyötyä raskauden aikaisiin kipuihin.

Lymfaterapia sopii esimerkiksi näiden vaivojen hoitoon:

  • toiminnalliset turvotukset
  • imusuoni- ja laskimoperäiset turvotukset
  • syöpäleikkausten jälkeiset turvotukset
  • sädehoidon jälkeiset turvotukset
  • kirurgisten toimenpiteiden jälkeiset turvotukset
  • raskauteen liittyvät turvotukset
  • vammat ja arvet
    • murtumat, nyrjähdykset, lihasrevähtymät
    • verenpurkaumat, palovammat
  • säärihaavat
    • laskimo- ja valtimoperäiset säärihaavat
    • sokeritaudin aiheuttamat säärihaavat
  • krooniset sairaudet
    • reuma, nivelkulumat, fibromyalgia
  • ruusu.

Lymfaterapiaa ei voida toteuttaa, jos sinulla on:

  • akuutti infektio
  • syvä laskimotukos
  • pahanlaatuisia kasvaimia, joiden hoito on kesken.

Meillä suurin lymfaterapian asiakasryhmä on rintasyöpäleikkauksen läpikäyneet asiakkaat. Lisäksi meillä käy erilaisista syöpäleikkauksista ja sädehoidoista toipuvia asiakkaita, eri asteisista nyrjähdyksistä kärsiviä asiakkaita sekä toiminnallisesta turvotuksesta kärsiviä asiakkaita.

Vodder-lymfaterapia Kouvola

Lymfaterapeuttimme ovat vodder-lymfaterapeutteja. Vodder-lymfaterapia on tanskalaisten Emil ja Estrid Vodderin 1930-luvulla luoma tekniikka.

Terapian kesto ja terapiatiheys riippuvat muun muassa sairaudesta tai vammasta, asiakkaan iästä, yleiskunnosta sekä hoitoalueen laajuudesta. Itsenäisenä hoitona lymfaterapiakäynnin kesto on yleensä 45 min–90 min. Jos lymfaterapia on osa muuta hoitoa, kuten fysioterapiaa, hoitoaika voi olla myös lyhyempi.

Jos tunnet lymfaterapian jälkeen pahoinvointia, päänsärkyä tai väsymystä, siitä kannattaa ilmoittaa terapeutille.

Tarjoamme lymfaterapiaa kahdessa toimipisteessämme Kouvolan alueella Myllykoskella ja Inkeroisissa. Ajanvarauksen voit tehdä nettiajanvarauksella tai soittamalla meille.